Hangi ülkede kaç vaka, kaç ölüm var? Koronavirüs Vaka Haritası için lütfen tıklayınız.
İmmün plazma; covid-19 virüsünü daha önce geçirmiş olan bağışıklığı kazanmış insanların kanından üretilerek bu hastalığı durdurmak için, antikor izolasyonu ile covid-19 yakalanma riski olan kişilerin tedavisinde ya da korunmasında kullanılması amaçlı oluşturulan bir tedavi yöntemidir. Yoğun bakım sürecinde olan entübe hastaların tedavisi için bu virüse bağışıklığı olan kişilerin hücre ve antikorları kullanılacak.
İmmün Plazma Bağışı Nasıl Yapılıyor?
İmmün plazma tedavisine kan bağışında bulunmak için belirli süreçlerden geçmiş olmak gerekiyor. Öncelikle 18-65 yaş arasında, kan vermeye sorun teşkil etmeyecek özellikte, spilis, HIV ve hepatit hastalıkları olmayan kişilerden alınır.
İmmün Plazma Bağış Süreci
Öncelikle koronavirüs hastalığının olduğuna dair testler yapılıyor. Hasta tedavi sürecine başladıktan sonra iyileşirse, kan bağışı öncesi 14 gün bekleme süresine girmesi gerekiyor. Plazma bağışı öncesi test yineleniyor.
Negatif çıkan test sonucunun yer aldığı rapor ile bağışçı olarak Kızılay aferez bağış noktasına gidiliyor. Bağışçının kan vermesine engel bir durum olmadığı tespit edilerek onay formu alınıyor. Daha sonra kan alınıyor ve aferez cihazında ayrıştırılarak kalan bileşenler bağışçıya geri veriliyor.
Alınan plazma belirli testlerden geçirilerek hastalara aktarılıyor. Aferez işlemi ile yapılan bağış tek seferde 400 ml olmalı ve 1 hafta ara ile 2 kez bağış yapılabilecek. Daha önce Sars, MERS, Ebola salgınlarında uygulanması Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen önemli bir yöntemdir.